Guvernul Quebecului LCA

Aspecte ecologice și economice ale rezultatelor evaluării ciclului de viață al pungilor de cumpărături

Life Cycle Assessment (LCA) al guvernului din Quebec a comparat impactul asupra mediului al tuturor genților de cumpărături disponibile în Quebec pentru a determina care geantă are cea mai mică amprentă de carbon folosind datele nord-americane.


LCA a arătat definitiv că punga de cumpărături subțire din plastic HDPE de 17 microni este cea mai bună pungă din punct de vedere ecologic și economic. S-a constatat că pungile reutilizabile au o amprentă de carbon mult mai mare datorită intensității resurselor și necesită reutilizări multiple pentru a se potrivi cu impactul asupra mediului al pungii subțiri de 17 microni utilizată o singură dată.


Potrivit LCA al guvernului din Quebec, pungile țesute din polipropilenă (PP) și cele nețesute PP necesită un număr echivalent de reutilizări pentru a fi egală cu o utilizare a pungii subțiri de plastic, de la 16 la 98 de reutilizări pentru reutilizabilele PP țesute și de la 11 la 59 de reutilizări. pentru nețesut, în funcție de indicatorul de mediu.


Constatarea cheie a raportului este că „nicio alternativă la interzicerea pungilor de plastic nu oferă un beneficiu pentru mediu. …] În acest context, interzicerea [sacilor subțiri din PEHD] nu ar fi avantajoasă.

https://www.recyc-quebec.gouv.qc.ca/sites/default/files/documents/acv-sacs-emplettes-rapport-complet.pdf

Guvernul Danemarcei LCA Ministerul Mediului și Alimentației

Evaluarea ciclului de viață al pungilor pentru transport alimentar

Guvernul Danemarcei, departamentul LCA, pentru sacosele de transport alimentar a constatat că pungile de cumpărături subțiri din plastic au cel mai mic impact asupra mediului dintre toate pungile de pe piața lor și că pungile refolosibile trebuie refolosite de mai multe ori pentru a oferi aceleași performanțe de mediu ca punga de transport convențională din LDPE. ca pungă pentru coșul de gunoi înainte de incinerare.


Au măsurat amprenta de carbon și impactul încălzirii globale a fiecărei reutilizabile prin compararea fiecărei pungi refolosibile cu impactul asupra mediului al unei pungi subțiri de plastic folosite o singură dată; punga de plastic subțire a fost utilizată ca standard.


Această lucrare științifică a constatat că numărul minim de saci reutilizabili reutilizați pentru a egaliza impactul asupra mediului al sacului de cumpărături subțire din plastic a fost foarte mare.


PP rețesabil nețesut trebuia reutilizat de 52 de ori, iar reutilizabil PP țesut trebuia reutilizat de 45 de ori pentru a egaliza impactul asupra mediului al pungii subțiri de plastic folosite o singură dată. În mod similar, pungile reutilizabile din PET reciclate trebuiau refolosite de 84 de ori; Pungi din poliester PET - de 35 de ori, hârtie nealbită - de 43 de ori și bumbac organic - de 2.000 de ori.


https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/9788793614734.pdf

Agenția de mediu LCA a guvernului Regatului Unit

Acest LCA, ca și în cazul LCA-urilor din Quebec și Danemarca, a constatat că punga de cumpărături convențională din plastic (HDPE) a depășit toate alternativele, chiar și cele reutilizabile, în ceea ce privește performanța de mediu.

Pungile de plastic convenționale au un potențial de încălzire globală mult mai redus decât toate celelalte pungi de pe piață. Pungile reutilizabile mai grele, mai rezistente din toate materialele au un potențial de încălzire globală mai mare. De exemplu, producția de bumbac cu pesticidele sale grele și utilizarea apei are un impact negativ asupra beneficiilor ecologice ale sacilor de bumbac.


O pungă reutilizabilă din bumbac trebuie reutilizată de 131 de ori pentru a fi la fel de bună din punct de vedere ecologic ca o pungă de cumpărături din plastic folosită o singură dată. Pungile nețesute din polipropilenă ar trebui reutilizate de 11 ori pentru a se potrivi ecologic cu punga convențională subțire folosită o singură dată. Pungile de hârtie ar trebui reutilizate de trei ori pentru a-și reduce potențialul de încălzire globală, pentru a se potrivi cu cel al unei pungi de cumpărături convenționale din plastic HDPE care se folosește o singură dată.


Cantitatea de reutilizare primară necesară pentru pungi reutilizabile care să corespundă performanței de mediu a pungii de cumpărături convenționale din plastic folosită o singură dată

Tip materialHDPE 
(fara reutilizare secundara)
HDPE
(40.3% refolosita ca punga de gunoi bucatarie)
HDPE
(100%refolosita ca punga de gunoi bucatarie)
HDPE
(refolosita de 3 ori)
HDPE1223
LDPE45912
Non-woven PP 11142633
Bumbac131173327393