Pungile de cumpărături din plastic sunt 100% reciclabile
Există cei care cred că trecerea la pungi de hârtie de la pungi de plastic va aduce beneficii puternice pentru mediu și gestionarea deșeurilor. Dar știința arată că nu este cazul.

Copacii sunt plămânii vieții

Materiile prime pentru pungile de hârtie trebuie să provină din copaci, o resursă naturală care nu este doar unul dintre cele mai mari instrumente pentru combaterea poluării, ci sunt și plămânii vieții. Copacii sunt chiuvete de carbon care absorb dioxidul de carbon și produc oxigen.


În producția de pungi de hârtie, pădurile, care sunt absorbante majore ale gazelor cu efect de seră, trebuie să fie tăiate, iar ulterior producerea de pungi produce gaze cu efect de seră rezultând un dublu impact asupra mediului.


Copacii sunt instrumente importante în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Știința spune povestea

Fiecare studiu științific întreprins arată că pungile de cumpărături din plastic convenționale sunt mai bune pentru mediu - în ceea ce privește fabricarea, reutilizarea și volumul și gestionarea deșeurilor solide.


Trei evaluări independente ale ciclului de viață (ACV) ale sacilor de cumpărături din plastic și impactul acestora asupra mediului au fost efectuate recent de către guverne - Marea Britanie. Guvernul, Guvernul Danemarcei și provincia Quebec. Faceți clic prin intermediul sacului SCIENCE LCAS


Toate cele trei studii științifice LCA au fost unanime în concluzia lor că pungile de cumpărături din plastic, bazate pe modul în care sunt utilizate de consumatori, sunt cea mai bună pungă pentru mediu. Toate ACV-urile arată științific că interzicerea pungilor de cumpărături din plastic va afecta efectiv mediul.


Guvernul Quebec LCA a constatat că: „Nicio opțiune de înlocuire nu are un avantaj ecologic în cazul interzicerii pungilor de cumpărături din plastic”. Cea mai interesantă constatare a studiului este că punga de cumpărături convențională și subțire din plastic nu este o pungă de unică folosință, deoarece are o rată de reutilizare foarte mare, de 77%. În legătură cu pungile de hârtie, acestea au declarat: „Punga de hârtie este cea mai puțin performantă, cu impacturi potențiale de 4 până la 28 de ori mai mari decât punga de plastic convențională”. (Pagina 61)

 https://www.bagtheban.com/wp-content/uploads/2019/02/Quebec_ENGLISH-LCA-Full-Report.pdf


Guvernul Danemarcei a constatat că pungile de hârtie ar trebui reutilizate și de până la 43 de ori având în vedere toți ceilalți indicatori.

 Life Cycle Assessment of grocery carrier bags – Miljøstyrelsen

Evaluarea ciclului de viață din Marea Britanie a constatat, de asemenea, că pungile de cumpărături din plastic convenționale (HDPE) au depășit toate alternativele, chiar și cele reutilizabile, în ceea ce privește performanța de mediu. Au un potențial de încălzire globală mult mai redus. Pungile de hârtie ar trebui folosite de trei ori pentru a-și reduce potențialul de încălzire globală pentru a se potrivi cu cel al unei pungi de cumpărături convenționale din plastic HDPE care se folosește o singură dată.


https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/291023/scho0711buan-e-e.pdf

Impactul volumului și tonajului

Impactul cel mai semnificativ și imediat al unei treceri de la pungi de cumpărături din plastic la pungi de hârtie pentru băcănie este volumul și tonajul suplimentar pe care hârtia le adaugă fluxului de deșeuri. Acest volum suplimentar se corelează direct cu creșteri semnificative ale cantității de emisii de gaze cu efect de seră produse pentru transportul acestuia.


Trecerea la hârtie va genera mai multe deșeuri - va exista o creștere atât a volumului, cât și a tonajului materialului care intră în fluxul de deșeuri de șapte ori, deoarece hârtia este mult mai grea și ocupă mai mult spațiu, deoarece este voluminoasă.


Pungile de hârtie Kraft cântăresc 55 de grame; de șapte ori mai mult decât pungile de plastic convenționale care cântăresc 8 grame.


Este nevoie de șapte camioane pentru a transporta 2 milioane de pungi de hârtie față de un camion pentru a transporta 2 milioane de pungi de plastic (Sursa: Producătorii de saci care produc saci de plastic și hârtie).

Impactul deșeurilor solide asupra mediului

Trecerea la hârtie va genera de șapte ori emisiile de gaze cu efect de seră de la camioanele suplimentare necesare pentru a transporta hârtia către instalații și a o gestiona în fluxurile de deșeuri și reciclare.

1.La refolosire

Pungile de plastic depășesc pungile de hârtie. Pungile de hârtie nu sunt la fel de rezistente sau rezistente. Acestea tind să eșueze la reutilizare, deoarece se rup ușor și nu pot face față condițiilor meteorologice umede.

Ce ne spun datele? Datele de audit ale Ministerului Mediului din Ontario care urmăresc programul de reducere a sacilor de 50% din provincie arată o rată alternativă de 59,1% (reutilizare) pentru sacii de cumpărături din plastic; 77% în Quebec; iar 91% în Manitoba.

https://www.recyc-quebec.gouv.qc.ca/sites/default/files/documents/acv-sacs-emplettes-rapport-complet.pdf

https://stewardshipmanitoba.org/wp-content/uploads/2020/06/205926-MMSM-2019-Annual-Report-WEB.pdf

2. Despre reciclare

Ambele pungi sunt extrem de reciclabile. Hârtia tinde să aibă o rată de reciclare mai mare decât plasticul, deoarece pungile de hârtie nu sunt foarte reutilizate. Aproximativ 30% din pungile de cumpărături din plastic sunt reciclate în programe de bordură și luate înapoi la vânzare cu amănuntul. Raportul din 2010 al Ministerului Mediului din Ontario privind programul de reducere a pungilor de plastic de 50% a stabilit o rată de reciclare de 36% în municipalitățile care recuperează pungile în cutia albastră.

Motivul pentru care rata de reciclare nu este mai mare este că pungile de cumpărături din plastic convenționale au rate de reutilizare foarte mari în toată Canada.


Guvernul Quebec LCA a identificat o rată de reutilizare de 77%; Grupul de lucru pentru reducerea sacilor guvernamentali din Ontario a urmărit o rată de reutilizare de 59,1%; și Multi-Material Stewardship Manitoba (MMSM) a raportat o rată de reutilizare cu 90% + pentru pungile de cumpărături din plastic din provincia lor.

Reutilizarea secundară principală este utilizarea de pungi de cumpărături convenționale din plastic ca înlocuitor pentru captatoarele de bucătărie pentru gestionarea deșeurilor menajere. https://www.recyc-quebec.gouv.qc.ca/sites/default/files/documents/acv-sacs-emplettes-rapport-complet.pdf 

3.Cu privire la producție

Fabricarea pungilor de hârtie este mult mai consumatoare de resurse decât fabricarea pungilor de plastic.

Studiul științific după studiu științific confirma.

Potrivit guvernului scotian fabricarea pungilor de hârtie consumă de patru ori mai multă apă decât fabricarea pungilor de plastic, iar hârtia generează de trei ori mai multe gaze cu efect de seră.

EcoBilan Carrefour Life Cycle Assessmentarată că, în fabricarea lor, pungile de hârtie consumă de 2,2 ori mai multă energie neregenerabilă decât fabricarea pungilor de plastic; fabricarea pungilor de hârtie consumă de 4,7 ori mai multă apă, emite 3,1 mai multe gaze cu efect de seră și de 2,7 ori mai multe gaze acide decât fabricarea pungilor de plastic.

U.K. Government Life Cycle Assessment a constatat că hârtia are un impact negativ mai mare, după cum se menționează mai jos. Consumă de 4 ori mai multă apă, emite de 3,3 ori mai multe gaze cu efect de seră și de 1,9 ori mai multă ploaie acidă.

a constatat că hârtia are un impact negativ mai mare, după cum se menționează in tabelul din fundal(scroll sus jos). Consumă de 4 ori mai multă apă, emite de 3,3 ori mai multe gaze cu efect de seră și de 1,9 ori mai multă ploaie acidă.

EcoBilan Carrefour Life Cycle Assessment

arata ca

1x
Consum de energie neregenerabila mai mare la deseurile de hartie versus cele de plastic.
1x
Consum de apa mai mare la deseurile de hartie versus cele de plastic
1x
mai mari emisiile de gaze cu efect de seră la deseurile de hartie versus cele de plastic
1x
mai multe emisii de gaze acide in cazul deseurilor de hartie versus cele de plastic